Τότε που ζούσαμε χωρίς φροντίδες, χωρίς σκοτούρες, που τραγουδούσαμε, γελούσαμε και παίζαμε όλη μέρα στην αυλή του σπιτιού μας, στη γειτονιά, και στην πλατεία του χωριού μας.
Είχαν αυτή την γεύση που δεν περιγράφεται με λόγια. Ήταν δεμένη με την απλότητα και την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, μιας εποχής που δεν γνώρισαν και δεν θα καταλάβουν ποτέ οι νέες γενιές!
Πως μπορείς να περιγράψεις στην σημερινή γενιά εκείνα τα αλησμόνητα φτωχικά παιδικά μας χρόνια;;
Το πιο θεϊκό γλυκό που είχαμε δοκιμάσει ήταν η καθημερινή μας σχεδόν απόλαυση όταν δεν είχαμε άλλη επιλογή και το τρώγαμε με τόση λαχτάρα και ήταν τόσο γευστικό για μας.
Ψωμί με ζάχαρη...βρεγμένο με λάδι η νερό!
Θυμάμαι κι άλλα πολλά από τα χρόνια της γενιάς μου.
Κάναμε μπάνιο κάθε Σάββατο...
Ζέσταιναν το νερό πάνω στη σόμπα οι μανάδες μας και το μπάνιο μας το "παίρναμε" μέσα σε μια τσίγκινη ή ξύλινη σκάφη (κοινώς κοπάνα), και προσπαθούσαμε να το αποφύγουμε βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες κάθε φορά.
Η αιτία;;;
Η μάλλινη φανέλα!!!
Ναι η μάλλινη φανέλα...εκείνη που όταν μας την έβαζαν μετά το μπάνιο νιώθαμε να τσιμπάνε το αδύνατο κορμάκι μας βελόνες, κάτι σαν βελονισμός ένα πράμα!
Αμ και κείνα τα λινάρια που χρησιμοποιούσαν για σφουγγάρι;;;
Τι να πεις και τι να θυμηθείς.
Η μάνα για να πλύνει τα ρούχα μας άναβε φωτιά στην πυροστιά έβαζε πάνω το καζάνι με νερό βραστό και τα "ζεματούσε" όπως έλεγε να σκοτωθούν τα μικρόβια, καμία σκέψη βέβαια για πλυντήρια και σημερινές πολυτέλειες, και όμως τα ρούχα μας μοσχομύριζαν πλυμένα με το πράσινο σαπούνι. μυρωδιά αξεπέραστη.
Θυμάμαι επίσης πως συχνά πρήζονταν ο λαιμός μας από τα γνωστά σε μας τους μεγάλους "πρισκάρια" μαγουλάδες κοινώς, σημερινή παρωτίτιδα. Συχνά, πυκνά τότε...δεν ξέρω γιατί...ποτέ δεν ρώτησα να μάθω την αιτία.
- Να πάμε να το σταυρώσει το παιδί...έλεγε η μάνα μου.
Και πηγαίναμε...και με σταύρωνε η γειτόνισσα η γιαγιά Ροϊδω η Μπούτα με κάτι σκληρό σαν πέτρα που το κοιτούσα με περιέργεια να δω τι ήταν, και που τελικά τώρα αργότερα έμαθα ότι ήταν ξεραμένα "κακά" σκύλου.
Ναι φίλοι μου...σκυλοκούραδο ξεραμένο σαν πέτρα!!!
Και μετά κεραμίδα ζεστή από πάνω...για επιδόρπιο!
Υπήρχαν κι άλλες γυναίκες στο χωριό που "σταύρωναν"
Τότε, σε κάθε χωριό, υπήρχε και ένας φημισμένος "γιατρός" ή μια "γιατρέσσα".
Δεν ήταν σπουδαγμένοι με διπλώματα και πτυχία.
"Πρακτικούς" τους έλεγαν.
Άνθρωποι απλοί, που είχαν το χάρισμα και τη θέληση να θεραπεύουν, να περιποιούνται και γενικά να κάνουν το καλό. Συνήθως δεν παίρναν αμοιβή από όσους θεράπευαν. Η φήμη τους είχε απλωθεί σε όλα τα γύρω χωριά. Για την πείρα και τα γιατροσόφια τους όλοι τους εκτιμούσαν και τους αγαπούσαν. Είχαν το κύρος και την υπόληψη αληθινού γιατρού. Θεράπευαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.
Τότε διάλεγαν κάποιο από τα παιδιά ή τα εγγόνια τους για να τους διδάξουν όλα τα γιατροσόφια και τα μυστικά της τέχνης τους.
Υπήρχε ένας τέτοιος πρακτικός στους Σοφάδες, ο "Αλφας" για όσους τον θυμούνται, ειδικός για κατάγματα, ρήξεις και σπασίματα...μεγάλος μάστορας.
Υπήρχε επίσης και μια ακόμα πρακτικός στο χωριό μας.
Η κυρά Φωτεινή Χατζίκου, η μάνα του Γιάννη Χατζίκου που είχε τον πρώτο ξυλόφουρνο στο χωριό μας με το υπέροχο ζυμωτό ψωμί του, θυμάμαι ακόμα τη μυρωδιά του.
Έτσι μεγαλώσαμε...και όσο μακρινές και αν φαίνονται αυτές οι εικόνες έχουν χαραχθεί στην μνήμη μου σαν μια από τις πιο γλυκές στιγμές της νιότης μας. Είναι από τις εικόνες που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στην γενιά μας που δεν θα ξεχάσει ποτέ....
Άρθρο μου στην Εφημερίδα "Παλαμάς Ενημέρωση"
Μπράβο Παύλο!!! Κάθε φορά μας ταξιδεύεις!!! Σε ευχαριστούμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσαι καλά Νίνα μου σ΄ευχαριστώ καλημέρα!
ΔιαγραφήΤέλειο! Όλοι τελικά είχαμε το ίδιο συναίσθημα για το μπάνιο στη σκάφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα όμως τόσο αγνά! Μπράβο Παβλίτο μου πολύ μου αρέσει που μας γυρνάς πίσω! Αν και όταν νοσταλγούμε το παρελθόν είναι η επιβεβαίωση ότι μεγαλώσαμε ......
Ελα ρε που μεγαλώνεις εσύ....λιανοπαίδι!
Διαγραφήκαλέ μου και πολυαγαπημένε μου φίλε όπως ξερεις εγώ μεγαλώνω με σοφία και γνώση !! αλλά κάνω την πάπια στα χρόνια... χα χα
ΔιαγραφήΜάλλον την κινέζα!!!
ΔιαγραφήΝοσταλγικά χρόνια!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εκπληκτικό κείμενο!!!! Που με πήγες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μόνο εσύ να ταξιδεύεις;
ΔιαγραφήΜΑΛΑΓΑΝΑ...ΠΟΥ ΜΕ ΠΗΓΕΣ....ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ....ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΣ ΕΚΕΙ......ΥΠΕΡΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που ταξιδεύουμε μαζί
ΔιαγραφήΓλυκό κείμενο όπως το υγραμμένο ψωμί με την ζάχαρη. Τρυφερό, για χρόνια τρυφερής ηλικίας. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Αγγελε με τιμά που το λες εσύ
ΔιαγραφήΩραίο το άρθρο σου Παύλο! Αυτά και πόσα άλλα ζήσαμε όλοι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στη μνήμη μας γι αυτό...καλό απόγευμα!!
ΔιαγραφήΩραιότατο, εύγε, ταξειδιάρικο, ηθογραφία μιας αξέχαστης εποχής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ θυμήθηκα το άλλο αξεπέραστο απογευματινό μας, το μαντολάτο, φρέσκο χτυπημένο αυγό μαρέγκα με ζάχαρι και κακάο, σπεσιαλιτέ της τότε εποχής, το θυμάστε; Τέτοια ώρα σαν και τώρα, μας το πρόσφεραν!!!
Μου το θύμησες Σοφία...πράγματι ήταν ένα υπέροχο αυτοσχέδιο γλύκισμα για τέτοια ώρα
ΔιαγραφήΤώρα οφείλω να τιμήσω και την πρόταση της αγαπημένης μας φίλης Vasso Apostolopoulou για να φτιάχναμε τις προσωπικές μας μαρτυρίες, και να εντασσόταν σε μια μικρή έκδοση, ωραίο θα ήταν, θα θυμόμασταν οι παλιοί και θα μάθαιναν οι νεώτεροι!!!Έτσι επειδή ίσως δεν προφτάσω θέλω να κάνω μια αναφορά στις πρακτικές μαίες του χωριού μας!!!Η κυρά Φωτεινή, την οποία και θυμάμαι, αλλά δεν γνώριζα τίποτα περισσότερο, μου αναφέρθηκε ότι εκτελούσε ενίοτε και χρέη πρακτικής μαίας και επίσης ότι ήταν και σπουδαία μοιρολογίστρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη μου αν δεν ανέφερα την Παπακωνσταντίνου Κερασινα, γνωστή ως Κατσαρίνα, ξακουστή πρακτική μαία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η οποία μαθήτευσε σε γιατρό στον Βόλο, και καθώς ο κάμπος τότε γενοβολουσε, πήγαινε και στα γύρω χωριά και παρέμεινε εκεί για μέρες επιτελώντας το καθήκον της!!Και όπως ορθά το αναφέρεις την τέχνη της την άσκησαν στην συνέχεια, οι κόρες της, αρχικά η Ελένη Σπυροπούλου και μετά τον θάνατο της, η Σοφία Ντάλλα, γνωστή ως Αντρινα, η γιαγιά μου!!!Τώρα η Ελένη Σπυρόπουλου, είναι η γιαγιά των γιατρών μας Γιάννης Σπυρόπουλος και του αδελφού του Θανάση, που τιμούν το χωριό μας, με την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους!!!
Ντοκουμέντα για μένα οι αναφορές σου Σοφία μου...σκέψου η γιαγιά των αγαπημένων μας γιατρών Γιάννη και Θανάση ήταν κι εκείνη γιατρός κατά κάποια έννοια τυχαίο;
ΔιαγραφήΠαύλος Σαμαράς Προφανώς όχι, για τις πρακτικές μαίες του χωριού μας, θα ήταν ευτυχές να υπάρξει ένα αυτοτελές αφιέρωμα!!!
ΔιαγραφήSofia Notopoulou Πολύ καλή ιδέα αλλά εγώ δεν θυμάμαι κάτι άλλο γιατί έφυγα νωρίς από το χωριό
ΔιαγραφήΌλα θέλουν τον χρόνο τους, ίσως υπάρχει κάτι στο αρχείο του Πολιτιστικού!!!
ΔιαγραφήΟλα τα θυμάμαι και αλλα ακόμη,οπως που φτιαχναμε πιδουκλια με τενεκεδες και συρμα.καροτσες απο βερνικια καμελ,καο φυσικα απο κολοκυθες.Τι χρόνια αξέχαστα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυαγγελή Νοτοπούλου και βέβαια η ευρηματικότητα μας ήταν χωρίς τελος, οι κεραμιδενιοι αργαλειοι μας και οι μελιτζάνες που γίνονταν.....αγελαδες και βέβαια οι κούκλες μας, τις σκαρώναμε με κουρέλια....
ΔιαγραφήΝαι ο αργαλειός,τον ειχα ξεχασει.
ΔιαγραφήΛιτσάκι τι θυμάσαι κι εσύ
ΔιαγραφήΠολλή ωραίο μπράβο, αυτό για τους μαγουλαδες το θυμάμαι σαν χτες,με είχε παει ο πατερας μου σε μια πρακτικο στο Μικρό Βουνο. Αργότερα βέβαια έμαθα τι ήταν αυτά τα μπαλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν κι άλλοι πρακτικοί που δεν θυμόμαστε Γιώργο, αν κι εγώ έφυγα στα 12 από το χωριό
ΔιαγραφήΑλησμόνητα χρόνια Παύλο μου πας πάλι δεκαετίες πίσω Μακάρι να ήταν και τώρα εκείνα τα χρόνια να έπαιζαν τα εγγόνια μας χωρίς tablet και τηλέφωνα
ΑπάντησηΔιαγραφή